Víly 4 ročných období

Postup:

Napriek tomu, že každá víla je iná, postup je pri všetkých viac menej rovnaký. Ako prvé si namaľujeme na varechu vlasy. Necháme zaschnúť.
2. Kým čakáme, upletieme si vrkoč z bavlniek na vyšívanie, ktorý použijeme tiež ako vlasy. Vrkoč potom prilepíme lepiacou pištoľou (všetko pri tvorbe víl je lepené lepiacou pištoľou) na hranu varešky, alebo rôzne obmotáme okolo hlavy.
3. Čiernou fixkou namaľujeme oči a ústa a červenou líca.
4. Hlavu môžeme ešte ozdobiť rôznymi drobnosťami, napríklad kvietkom (Jeseň) z papierovej textílie, ktorý má v prostriedku nalepený korálik. Kvietok tvoria dva krúžky textílie vystrihnuté ozdobnými nožnicami a niťou stiahnuté v prostriedku, aby sa trocha vlnili. Alebo môžeme víle vytvoriť čelenku z korálikov (Jar), tak, že ich navlečieme na šnúrku, priviažeme k hlave a zabezpečíme pár kvapkami lepidla. Alebo môžeme víle z obdĺžnika papierovej textílie vytvoriť
závoj tak, že prešijeme jeden jeho okraj bavlnkou a bavlnku potom stiahneme, aby ostal nariasený okraj závoja taký široký, aká je široká hlava, zauzlíme a prilepíme.
5. Šaty majú víly vytvorené z papierovej textílie. Vo všetkých prípadoch sú to obdĺžniky textílie, ktoré sú na seba pokladané tak, aby boli vidieť všetky farby.
6. Jeseň má iba jednoduché šaty tvorené troma pruhmi (rôzna dĺžka 14 – 18 m, šírka 30 cm). Pruhy sú po dlhšej strane prešité (1 cm od okraja), aby držali spolu a potom zatiahnuté a priviazané ku krku víly. Šaty sú tiež prešité vzadu, aby sa nerozchádzali. Aby šaty nepadali, sú z vnútorne strany v mieste stiahnutia prilepené lepiacou pištoľou k vareche. Miesto, kde sú šaty stiahnuté je ozdobené náhrdelníkom zo srdiečkových korálikov.
7. Jar má šaty zo štyroch pruhov textílie (rôzna dĺžka 11 – 19 cm, šírka 30 cm). Tie nie sú prešité tesne pri kraji (ako v prípade jarných šiat), ale cca 3 cm pod okrajom, aby sa vytvoril vyšší golier. Šaty sú dozdobené trblietavými srdiečkami a kvietkami z dekoračnej sady. Šaty sú tiež prešité vzadu, aby sa nerozchádzali. Aby šaty nepadali sú z vnútorne strany v mieste stiahnutia prelepené lepiacou pištoľou k vareche.
8. Leto má šaty aj plášť v oranžových odtieňoch. Šaty tvorí 6 pruhov (rôzna dĺžka 7 – 18 cm, šírka 30 cm), ktoré sú spolu prešité a priviazané a prilepené k vareche rovnako, ako u Jari. Šaty sú ešte ozdobené dvomi srdiečkami rovnako, ako plášť. Plášť tvorí pruh 13 x 23 cm, prešitý po dlhšej strane cca 4 cm od okraja, stiahnutý a priviazaný na šaty. Z vrchu plášťa v oblasti krku má víla ešte náhrdelník zo srdiečkových korálikov.
9. Zima má jednoduché šaty z obdĺžnika 15 x 19 cm, ktoré sú prešité a stiahnuté na kratšej strane. V dolnej časti sú šaty ozdobené srdiečkami. Aby šaty nepadali sú z vnútorne strany v mieste stiahnutia prelepené lepiacou pištoľou k vareche. Na šatách je pripevnený dlhý náhrdelník s korálikov. Plášť tvoria 4 pruhy (rôzna dĺžka 7 – 14 cm, šírka 30 cm), prešite po dlhšej strane cca 4 cm od okraja, stiahnuté a priviazané na šaty.
10. Víly sú hotové, už iba vymyslieť rozprávku a zahrať si s nimi divadlo.

Potrebujeme:

  • varešky na výtvarné diela (AP766WS) – 4 ks,
  • papierovú textíliu
  • temperové farby (JR4869),
  • perleťové farby (HA23421, HA23427, HA23439, HA23432, HA23436, HA23424, HA23423, HA23440),
  • čiernu a červenú fixku (BE52010),
  • bavlnky na vyšívanie (PB2470642),
  • srdiečkové koráliky a trblietavé kamienky – veľká dekoračná sada (FL12419),
  • lepiacu pištoľ (PB2470924),
  • tyčinky do lepiacej pištole (PB2470944),
  • špagát – Jutový 250/166 (ARK1841),
  • ozdobné nožnice (DC8233),
  • ihlu,
  • nožnice (JR0789).

Produkty použité v inšpirácii