Tkané ozdoby

Postup:

  1. Z hrubšieho kartónu si vystrihneme tri kusy o rozmeroch 7 x 5,5 cm.
  2. Šidlom urobíme do kartónov po 4 dierky v rohoch. Potom si vypichneme na každý kartón po dva rady dierok. Dierok je 10 - 12. Medzi dierkami by mali byť približne rovnaké rozstupy. Rady dierok robíme cca 1 cm od horného a spodného okraja kartónov. Jednotlivé dierky na hornej a dolnej strane by mali byť oproti sebe. Na jednom kartóne by mal byť v hornom a dolnom rade rovnaký počet dierok
  3. Na osnovu použijeme bavlnku na vyšívania, ale nepoužije všetkých 6 vláken, ale iba tri. Osnovu naťahujeme nasledovne. Urobíme si na niti uzlík a zapichneme do prvej dierky tak, aby bol uzlík na rubovej strane. Niť máme na lícovej strane, ihlu pichneme do prvej dierky v rade na opačnej strane kartónu, Vytiahneme na rubovú stranu a vpichneme hneď do najbližšej dierky. Opäť sme na líci. Ihlu zapichneme do druhej dierky na opačnej strane kartónu. Máme natiahnuté dve nite osnovy. Sme opäť na rube a vpichneme do najbližšej dierky. Na líci picháme ihlu do tretej dierky na opačnej strane kartónu. Takto natiahneme všetkých 10 až 12 nití osnovy. Zauzlíme na rubovej strane. Osnovu natiahneme na všetkých troch kartónoch.
  4. Obrázky tkáme farebnými bavlnkami. Používame všetkých 6 vláken, bavlnky nerozoberáme. Pri tkaní používame dlhšiu ihlu s navlečenou bavlnkou. Tkáme tak, že prevliekame bavlnku raz pod niťou osnovy a raz nad osnovnou niťou, v nasledujúcom rade ideme vždy naopak. Tam kde sme v predchádzajúcom rade išli pod niťou, ideme nad a tam, kde sme išli nad niťou, ideme pod ňou.
  5. Novú niť pridávame voľne bez viazania uzlíkov, vždy na kraji osnovy. Nite nechávame trocha trčať, odstrihneme ich až po dokončení celého obrázku.
  6. Obrázok s pásmi je na utkanie najjednoduchší (vrchný kartón). Novú farbu pridávame vždy po 18-tich utkaných riadkoch. Bavlnky sa snažíme nezaťahovať, aby sa nám osnova nezužovala a jednotlivé riadky stláčame k sebe, aby bola tkanina, čo najhustejšia.
  7. Ak chceme tkať vertikálne pásy (spodný kartón, 12 osnovných nití). Utkáme najprv jeden pás (červený) na štyroch osnovných nitiach. Utkáme minimálne 80 riadkov. Potom pridáme oranžový pás, ktorý tkáme na piatich osnovných nitiach, pričom tá krajná je už súčasťou červeného pásu. Oranžovou niťou prechádzame vždy medzu dvoma červenými niťami (kde sa niť ohýba medzi dvoma utkanými riadkami, viď obrázok). Keď máme 80 utkaných riadkov, je medzier medzi niťami 40. Po ukončení oranžového pásu tkáme tretí pás opäť na štyroch osnovných nitiach, pričom tá krajná je už súčasťou oranžového pásu.
  8. Pri tkaní prostredného obrázka využívane metódy, aké sme použili pri predchádzajúcich dvoch obrázkoch. Pridávame a zmenšujeme počet nití, na ktorých tkáme rôznymi farbami, čo nám umožňuje vytvárať rôzne tvary.
  9. Keď sú obrázky utkané, spojíme kartóny kovovými krúžkami. Medzi kartónmi použijeme po 3 krúžky. V hornej časti po jednom a pripneme k nim retiazku (16 cm), aby sme mohli obrázky zavesiť. Je hotovo. Tkané obrázky môžeme použiť ako ozdobu na stenu, ale aj ako extravagantný náhrdelník.

Potrebujeme: 

  • hrubší kartón,
  • bavlnky na vyšívanie (PB2470642)
  • dlhšia ihla (MI31769),
  • šidlo,
  • kovové krúžky (priemer 8 – 10 mm) – 16 ks,
  • kovová retiazka.
Na stiahnutie

Produkty použité v inšpirácii